fredag 22 juli 2016

"Är det en pojke eller en flicka?" - Ålderism

Jag har sett det hända på stan, jag har hört många vänner och bekanta lyfta upp hur otäckt de tycker att fenomenet är: ålderismen.

För den som känner som osäker på begreppet "ålderism" så handlar det om att man systematiskt åtsidosätter åsikter som kommer ifrån människor som (vanligtvis) är mycket äldre än man själv, till exempel med argumentet att "han/hon växte upp i en annan tid", eller liknande.
Ett exempel på detta är den debatt som skedde för något år sedan, som grundade sig i att pensionärer frågade vilket kön en bebis hade, vilket gjorde mamman till barnet väldigt upprörd. Hon ville inte styra barnet mot ett visst kön, och valde att uttrycka detta till pensionären. Eller snarare skälla ut personen för att denne ställt en så nedvärderande fråga. Händelsen fick luft under vingarna och omnämndes i debattartiklar.
Detta beteende återkommer inom många socialpolitiska frågor, att unga personer "läxar upp" äldre som "inte hänger med", som om det skulle handla om att de äldre inte bryr sig alls, och inte om att de har en annan syn på tillvaron än de yngre. Givetvis finns det fajter man behöver ta, inte minst rörande exempelvis en föråldrad syn på andra nationaliteter eller etniciteter.

Men man glömmer någonting väldigt viktigt under de hetska tillrättavisningarna.

Troligtvis hade man inte kunnat föra socialpolitiska frågor om t.ex. HBTQ, trygghet, frihet, etc., om inte dessa pensionärer först hade banat vägen genom att skapa ett samhälle där sådan trygghet är möjlig!

Om inte de som kom före oss, som levde och slet svårt i Sverige, hade gjort just det, skapat och upprätthållit ett samhällskontrakt rörande fri skolgång, uttrycksfrihet, varandras lika värde, rätt till socialt skyddsnät, m.m., så hade vi aldrig kunnat engagera oss i sakfrågor som grundar sig i individens egna tankar och önskemål.
Glöm inte att vi har inte tagit oss dit vi är på helt egen hand. Vi står på giganters axlar, människor som riskerat liv och lem för att vi ska få leva i ett sånt här samhälle.

Avslutningsvis vill jag än en gång poängtera att ja: det finns fajter man behöver ta, men att högljutt skälla ut en pensionär för att denne undrar om ditt barn är "en pojke eller flicka", är inte en legitim sådan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

“Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth.” - Marcus Aurelius