tisdag 18 september 2012

"Vissa säljer ut sin empati."

Inom skolreformen är det på väg kraftigt utför.
Genom att göra det svårare för människor att läsa upp sina gymnasiebetyg (p.g.a. tidigare problem i hemmet, sjukdom eller annat) skapar man en värld där valutan ska lösa sådana här problem.
Om exempelvis vården privatiseras skapar man en klyfta mellan lågavlönade hushåll och ekonomiskt välbärgade sådana.

Exempel:
Det är vanligt att man inom familjer känner monetär oro, alltså oro för hushållets pengaflöde. Detta gäller inte för alla familjer men för fler än vad som torde anses godtagbart.
Den oro föräldrar känner överförs till deras barn. Till skillnad mot vuxna människor i västvärlden, som lärt att förlita sig mer på tal och utseende, läser barn av kroppsspråk och känslor. De har inte lärt sig att filtrera bort dråpliga kommentarer eller elaka ord som riktats mot dem. Detta gör dem särskilt öppna för negativa känslor.
När barnet sedan kommer till skolan kan det känna sig nedtyngt av dessa känslor vilket direkt påverkar deras skolarbete vilket kan leda till dåliga betyg.
Om barnet önskar läsa upp betygen i efterhand har en massa regler tillkommit, individen får exempelvis inte läsa upp något betyg som denne fått Godkänt i, något som direkt påverkar marknadskraften hos individen. Det går att "resa" sina G/VG-betyg men då får man göra detta på egen hand, utan hjälp från lärare, i vad som kan kallas ett socialt utanförskap.
Lyckas individen läsa upp betyg (från IG till valfritt starkare) så har lång tid redan passerats. Denne kan nu vara i 25-årsåldern. När individen ska söka in till en högskola hamnar denne dessutom i ett särskilt skikt, de som läst upp sina betyg har inte lika stor chans som de med bra betyg redan från början.

Individer som växer upp med ett annat lugn hemma; med ekonomiskt oberoende och dyra semesterresor, kan klara sig bättre då inte samma tyngd vilar på deras axlar. Självklart finns det många andra faktorer som spelar in i dessa bägge samhällsgrupper. I ett ekonomiskt oberoende klimat kan rädslan att bli av med oberoendet vila latent. Likaså finns det också kriterier för att erhålla ett ekonomiskt oberoende som är väldigt jobbiga, både fysiskt och psykiskt, att hantera.
I vart fall kan detta vara en av de många hackor som sakta men säkert hugger en avgrund emellan samhällets medborgare där dessa delas upp i en över- samt underklass. Något som redan nu sker i ex. U.S.A. (vilket var en av orsakerna till "Occupy Wall Street"-rörelsens uppstart).
Genom att sälja ut den fria sjukvården, den fria skolgången och andra liknande privilegier man erhåller som svensk medborgare breddar man den här klyftan genom att lågavlönade familjer i framtiden kommer tvingas skuldsätta sig för att ha råd med sjukhusbesök samt inte kunna ge sina barn en bra utbildning p.g.a. prislappen.
Alla bör ha rätt till en god utbildning och alla ska ha rätt att leva oavsett hur tjock deras plånbok är!

Tack för att du valde att läsa dagens inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

“Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth.” - Marcus Aurelius