onsdag 18 april 2012

En värld fri från lögner?

Lögn: då en individ förvränger sanningen för att med lättja klara sig ur en situation.
Finns det något sätt att undvika detta? Självklart, men passar det in i vår samhällsstruktur?

Att vara rak och tydlig premieras (i alla fall officiellt), var gång en politiker öppnat munnen dröjer sig ett eko av arga människoröster kvar, men i många situationer tycks människor finna sig manade att böja på sanningen med ord ur vilka det kan uppstå negativa konsekvenser.
En lögn föder inte nödvändigtvis en annan men var gång man uttalar en lögn spelar man om sin egen trovärdighet. Det enda som krävs för att punktera lögnen är en kritisk individ med intresse och tid nog att undersöka kommentaren. En vit lögn kan ses som harmlös men en större lögn kan skapa stora problem.
Om vi återgår till exemplet politiker.
Då en politiker uttalar en lögn har denne i stort sett redan avsagt sig sin trovärdighet. Denne väljer kanske att adressera invånarna för att be om ursäkt eller väljer att gå ut med en följdhistoria vilken gör lögnen än mer invecklad vilket sätter större press på politikern som då måste leva lögnen som om den vore sann, den blir en del av dennes privatliv. När politikern inte längre klarar av att leva på detta vis eller blir påkommen bör den politiska karriären vara slut, eller? Inte nödvändigtvis.
Även i det sociala livet utanför de politiska partierna existerar fenomenet då människor som väljer att följa en tro, idé eller uppfattning egentligen följer en individ. När en medlem sviker gruppens ideal utesluts denne ur gruppen, så länge individen inte är gruppens ledare.

Än en gång tycks det vara det negativa egot som är boven i dramat.
I stället för att fokusera på den egna utvecklingen väljer individer att följa den person som erbjuder dem simplicitet och (i vissa fall) komfort. Inom grupper som denna kan sammanhållningen vara viktigare än fakta vilket kan bli riktigt farligt om gruppen bestämmer sig för att alla som inte är med dem är emot dem.

Genom att motarbeta det negativa egot, säga sanningen när svarsföljderna skiljer sig och genom att uppvisa hänsyn samt sunt förnuft skulle vår art kunna ta sig så mycket längre än den plats den befinner sig på idag; men makthungriga individer som är beredda att göra näst-intill vad som helst mot vem som helst för att inte bli av med sin makt, både på hög politisk nivå och vardaglig, social nivå.

Tack för att du valde att läsa dagens inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

“Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth.” - Marcus Aurelius