torsdag 29 november 2012

Ut i rymden!

Den 20:e juli 1969 ska den första människan ha satt sin fot på månen.
Den 6:e augusti 2012 landade den obemannade, motoriserade landfarkosten Curiosity på Mars.
När kommer människan att börja befolka andra planeter?
Och när den tiden är inne, kommer då vem som helst att få lämna jorden?

Mars One är ett ambitiöst projekt som syftar till att sätta en koloni på Mars år 2023, ett mål som uppmärksammats och ifrågasatts av människor runtom i världen.
Tanken är att projektet ska bekostas privat, på så vis håller man politiska och religiösa dispyter utanför och kan fokusera på att samla de bästa forskarna samt delarna man behöver för projektet.
Men som tidigare nämnts är det många som ifrågasatt projektet, bland annat valet att använda sig av solpaneler i syfte att alstra energi till anläggningen då Nasa haft problem med dessa på sina tidigare obemannade landfarkoster.
Andra menar att människorna bakom Mars One projektet tycks mer intresserade av monetariseringen än  möjligheten att faktiskt genomföra projektet. Man har också ifrågasatt medtagandet av växtliv då man inte vet om dessa kommer överleva Mars' atmosfär samt hur man ska få med sig de 2,5 ton matransoner samt allt vatten som kommer att behövas för att överleva till dess nästa grupp skickas upp och sist men inte minst hur man ska hantera de rymdpromenader som astronauterna kommer behöva ta. Med 4 personer ombord, vad händer om en av dessa faller ifrån under den långa färden? Kan projektet ändå fortsätta?
Syftet med projektet är att hinna före NASA till Mars. För att hinna med detta har man gjort ett ödesdigert val: de astronauter som lämnar jorden på färjan till Mars, kommer aldrig att återse den igen.

NASA har fått klartecken från regeringsnivå gällande en egen expedition till Mars år 2030. Man har planerat resan till 6 månaders färd till planeten, ett och ett halvt år på plats för att sedan resa tillbaka till jorden. Denna expedition är alltså tänkt att återvända.
På NASA skickar man med infrusen mat som ska räcka i cirka 2 år, men man menar också att atmosfären på Mars torde vara tillräcklig för att astronauterna själva ska kunna laga viss mat på plats.

Om sådana rymdfärder blir standard, hur lång tid kommer det att ta innan man kan släppa iväg civilister. Ett problem samtliga regeringar får dras med är det med lagar i rymden. Hur håller man de första civilisterna från att göra myteri så snart de lämnar jorden, eller anländer den nya platsen? Eller ur ett omvänt perspektiv, hur ser man till att en polis- eller vaktkår på en annan planet sköter sig? Vår art tycks ha vissa problem med det redan på hemmaplan.
Vi måste börja befolka andra planeter för att försäkra människans överlevnad, resurser börjar ta sina och överbefolkningen är inte långt ifrån ett faktum, men så snart den första kolonin etableras riskerar nationen som grundat den att tappa kontrollen över sina "nybyggare". Människor som besökt månen har berättat om upplevelser som skakat om och i vissa fall ifrågasatt deras inlärda världsbild.
Neil Armstrong ska ha sagt:

"It suddenly struck me that that tiny pea, pretty and blue, was the Earth. I put up my thumb and shut one eye, and my thumb blotted out the planet Earth. I didn't feel like a giant. I felt very, very small."

Tack för att du valde att läsa dagens inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

“Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth.” - Marcus Aurelius