onsdag 30 mars 2011

Mobbning.

Den sista tiden har en videoupptagning från en mobbar/mobboffer-uppgörelse florerat i media.
Människors reaktioner över filmen är, liksom under alla andra "tillfälliga uppenbarelser", starka och vissa menar att personen i filmen gör helt rätt medan andra visar skepsis mot beteendet.
Hur man än ställer sig till händelsen väcker filmen en debatt som tidigare verkat på helt andra plan än gräsrotsnivå.
Men trots existerande anti-mobbningsgrupper som Friends och BRIS tycks problemet kvarstå...

Att trycka ner andra individer är ett alfa-beteende som ligger djupt rotad i vår "reptilhjärna" sedan (kanske ännu längre tillbaka) äldre stenåldern.
Ett alfa-beteende förklaras enklast via djurriket där beteendet praktiseras nästintill konstant.
Till alfahanne utses den starkaste individen (med bäst gener) och ett vanligt sätt att mäta sin styrka är just genom fysisk kamp.

När det kommer till mobbare ligger problemet inte bara i alfa-beteendet utan också i uppfostran, dock inte bara från föräldrarna.
I en värld där grundprincipen bygger på "den starkes överlevnad" har människan tagit sig grova friheter i och med sin exploatering.
Gener som skulle ha försvunnit med evolutionens hjälp existerar fortfarande i våra kroppar då vi röjt bort alla hot mot vår individuella existens.
Idag utnyttjas detta då vissa individer skapar sig en bytesmarknad där man utlovar säkerhet till svagare diton i utbyte mot arbetskraft.
Det finns dock möjligheter till avancemang inom detta samhället för att undkomma de fängslande kedjorna men för att nå dit måste man anstränga sig ytterst och i processen skrapa bort varje uns av empati man har för sina medmänniskor.
Detta görs bl.a. med betyg (som hösten 2012 skall implementeras fr.o.m. årskurs 6).
Utefter dessa skapar man ett värde som stämplas på individen som i sin tur måste kämpa för att öka/hålla fast vid sitt samhällsvärde.
Äldre människor har utsatts för trycket såpass länge att de lärt sig ignorera det men tyvärr förlorat "gnistan" i processen (detta förutsatt att de tagit sig igenom skolåren oskadda), men yngre individer har inte samma stabila grundkonstruktion och har lättare att duka under för pressen.

För att arbeta bort mobbningen måste vi ta oss en allvarlig funderare på hur vår samhälls-/uppfostringskultur ser ut då problemet INTE endast skapas utifrån förutsättningar i skola och hemmiljö.

Tack för att du valde att läsa min blog.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

“Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth.” - Marcus Aurelius