fredag 1 juli 2011

Att vara introvert...

... i dagens samhälle är svårt.
Att inte ständigt föra ett samtal när man befinner sig tillsammans med vänner tycks vara underligt.
Men är det verkligen det?
Jag snubblade över en sida vilken visade sig innehålla intressant läsning nämligen "Top tio myter om introverta människor".
Nedan har jag valt att översätta punkterna som finns på sidan till svenska.

Myt #1 - Introverta tycker inte om att prata.
Detta är inte sant, dock väljer introverta personer att inte tala om de inte har någonting att säga. De hatar småprat men om du tar upp ett ämne som de tycker är intressant slutar de aldrig prata om det.

Myt #2 - Introverta är blyga.
Blyghet har inget att göra med att vara introvert. Introverta människor är inte nödvändigtvis rädda för andra individer men behöver en anledning för att ge sig in i en konversation. De pratar sällan för pratets skull. Vill man tala med en introvert ska man bara börja prata och bortse från sociala etikettsregler.

Myt #3 - Introverta är otrevliga.
Introverta personer ser ingen anledning till att gå som katten kring het gröt. De föredrar att man är ärlig och "rakt-på". Dessvärre är detta beteende vanligtvis inte socialt accepterat vilket kan göra att introverta människor känner sig pressade att passa in vilket i sig är väldigt utmattande.


Myt #4 - Introverta tycker inte om andra människor.
Raka motsatsen; introverta älskar intensivt sina närmaste vänner. Dem kan räknas upp på ena handen men om en introvert anser dig vara en nära vän så har du troligen en lojal allierad kamrat för resten av livet.

Myt #5 - Introverta uppskattar inte allmänna platser.
Introverta människor känner inget behov av att befinna sig på samma plats för länge. En introvert individ kan ganska fort känna sig "färdig" med en plats eller en aktivitet. Då är denne redo att bege sig hemåt eller till en lugn, säker miljö för att "ladda batterierna" vilket är viktigt för introverta personer.

Myt #6 - Introverta vill alltid vara ifred.
Introverta trivs med sina egna tankar. De tänker mycket, dagdrömmer och tycker ofta om problemlösning. Men en introvert person kan också känna sig mycket ensam om denne inte har någon att dela sina upptäckter med och är i starkt behov av autentisk kontakt med en person i taget.

Myt #7 - Introverta är underliga.
Vanligtvis är introverta också individualister. Man följer inte strömmen utan väljer att tänka efter på egen hand vilket kan leda till att den introverte utmanar den sociala normen. De flesta beslut en introvert person fattar baseras på helt andra grunder än vad som är populärt för stunden.

Myt #8 - Introverta är egocentriska.
Introverta föredrar ofta att fokusera sin energi på sina egna tankar och känslor för att utvecklas. Detta kan kännas mer lukrativt ur ett individualistiskt perspektiv än att fokusera sin energi utåt.

Myt #9 - Introverta vet inte hur man slappnar av och har roligt.
En introvert person föredrar att slappna av hemma eller i naturen, dock sällan i en upptagen, allmän miljö. De söker sällan spänning och är det för mycket oljud runtom en introvert kan den "stänga av". En introverts hjärna är känsligare för Dopamin och klarar inte av samma halter som en extrovert person.

#10 (inte nödvändigtvis en myt) - Introverta kan "fixa sig själva" och bli extroverta.
Varför ska en introvert person behöva ändra på sig?

I dagens samhälle tenderar extroverta att premieras alltmedan en introvert diskrediteras (bl.a. i media).
De människor som "tar sig" någonstans (!) beskrivs ofta som utåtriktade och socialt medvetna men vad man ofta glömmer är att det bakom presidenter, VD-personligheter samt andra kända profiler ofta existerar introverta som hjälp dem framåt. 
(Glöm inte att det finns många personer som åstadkommit en hel del men som sällan syns i media.)
Dessa introverta personer har sällan något intresse av att få för mycket uppmärksamhet.
Tyvärr för detta beteende även med sig en misstro mot introverta som en typ av individer.
Då man sällan hör om introverta vet man kanske inte riktigt vad de gör och i sedvanlig social anda väljer man att sikta in sitt negativa kikarsikte på dem för att sedan trycka av...

Tack för att du orkade läsa igenom hela inlägget.
Ha en bra dag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

“Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth.” - Marcus Aurelius