fredag 14 oktober 2011

En "korporatisering" av samhället?

"Lagen om god tro gäller inte längre, be alltid om kvitto och legitimation".
Reklamen har rullat i Svensk television den sista tiden som för att verkligen försäkra oss om att vi ska vara instruerade om detta för vårt eget bästa.
Och visst är det vårt eget bästa för det vore ju inte roligt att behöva "bita i det sura äpplet" för att man köpt en begagnad cykel/tv/barnvagn(/eller något annat), men vad är det för lagändring egentligen?

Tidigare har man "kommit undan" vid köp av stöldgods om man gjort köpet i så kallad "god tro" (alltså att man tror att försäljaren haft gott uppsåt/inte stulit varan i första hand), en klausul som riktat sig till den lilla gnutta naivitet som fortfarande existerar hos större delen av befolkningen, må hända en ganska vital sak för vår själsliga överlevnad. För vad händer den dagen då vi alla tappat tron på gemenskapen?
Den dagen vi alla tror att alla andra är ute efter oss har vi tappat vår "makt" som individer i ett hierarkiskt uppbyggt samhälle.
Genom att lösa upp lagen om god tro löser man även upp en stor del av den lilla, individuella frihet som fortfarande existerar i världen.
Vill du vara 100 % säker på att varan du köper inte är stulen (eller på annat vis olaglig), måste du vända dig till någon av de stora koncernerna.
Visst, inte idag, men om 10-20 år om utvecklingen fortsätter ditåt den är påväg.
Många små affärer har fått slå igen efter att de stora kedjorna rullat in med lägre priser (dock i utbytte mot "mindre själ" i sina produkter(!)). I en stor kedja har man frångått individualismen och istället satsat på ett myrstack-koncept där majoriteten av individerna hjälper ett fåtal icke officiellt utvalda individer.
När det används ur kapitalistiskt synpunkt är detta den mest själsdödande av arbeten då de som platsar in i botten av myrstacken sällan erhåller mycket mer än smulor av den buffé som dukas upp i de högre kasterna av företaget, men om man skulle kunna använda detta tänk i samhället och fokusera på vår kollektiva överlevnad som art torde vi ta oss fram mycket längre, mycket snabbare i vår utveckling.
Att luta sig tillbaka och godta att lagen om just god tro tas bort är att samtidigt godta en "korporatisering" av själva samhället!
Idag har de "bara" skrotat lagen om god tro men man vill samtidigt avskaffa papperspengar och mynt för "miljöns skull". Men det är väl inte i pengar den verkliga miljöboven lever? Då borde det vara bättre att kanske se över kollektivtrafiken, höja dess budget och samtidigt höja bensinpriset i storstäderna?

Det är inte storföretagen som förlorar på utsuddandet av denna medmänskliga klausul, det är den lilla individen. Den som man vill ska känna sig osäker, hämmad och i vissa fall livrädd!
För det är så vi styrs nu för tiden; via våra rädslor. Och det är en lukrativ metod.
De nyheter som pumpas ut är väldigt sällan de stora problemen i samhället/världen utan har oftast rollen att visualisera ett annalkande hot. Ett hot man sedan kan rättfärdiga övervakningssamhället med, när de flesta av oss redan vet att övervakningen av oss inte har något med Vår säkerhet att göra...

Tack för att du valde att läsa dagens inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

“Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth.” - Marcus Aurelius