tisdag 8 februari 2011

Förutfattade meningar...

Lyssnade alldeles nyligen till Sveriges Radio P3's program Musikguiden där man pekade ut den över Internet florerande "om-rubriceringen" av Julian Assanges påstådda brott (från "våldtäkt" till "överraskningssex").
En mycket underlig om-rubricering som klingar väldigt underligt i öronen på er trogne författare.
Att i media på detta vis ironisera uttrycket våldtäkt är makabert och respektlöst mot utsatta.
I samma sändning fortsätter programledarna vända och vrida på ordet, "grupp-överraskningssex" är ett uttryck som förekommer varpå en av dem helt enkelt drar upp ett scenario där en person tvingas in av en äldre man i en gränd varpå denne genomför sitt "överraskningssex" för att sedan lämna personen förvånad, dock inte olycklig, efter sig.
Nja, det funkar ju inte riktigt så.
Givetvis ser jag ironin i uttalandena och menar inget ont mot programledarna, dock kan jag känna att domen mot Julian Assange som ännu inte fallit i Sverige ändå satt sitt märke på hans person...


Våldtäkt är ett ord som i Sverige uppfattas mycket negativt, säkerligen (och förhoppningsvis) uppfattas det på liknande/samma sätt i andra länder.
I och med kraften i ordet "våldtäktsman" torde en sådan rubricering av någon inte offentliggöras innan denne dömts för brottet, särskilt då vissa tagit på sig att hänga ut påstådda våldtäktsmän på Internet.
Jag ser inga problem med detta om personerna ifråga är dömda för brott, då bör människor i deras omgivning upplysas om deras bakgrund.
Ty trots att jag gärna ser mer diskretion gällande mål och tid före dom bör fällda våldtäktsmän hängas ut.
Men bevisen måste då finnas där, klara och tydliga!


Tillsammans är vi starka, tillsammans är vi fria!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

“Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth.” - Marcus Aurelius