onsdag 23 februari 2011

"Ingen återvändo-bron" och Korea

Nyligen satt jag med en bekant och diskuterade.
Efter en stund vandrade diskussionen in på temat "Koreakriget" varpå ett febrilt sökande på internet startades.
En hel del intressant information uppdagades men den för mig mest intressanta var troligtvis också den mest umbärliga upptäckten; "Ingen återvändo-bron".
Enligt källan (?) Wikipedia används bron som en sambandsväg mellan nord och syd samt skall i slutet av kriget också ha fått en centralare roll för de medverkande.
Man menar att fångarna på ömse sidor i krigets slutskede skall fått välja om de velat återvända till den andra delen av landet via bron för att då bannlysas till den sidan, därav namnet.
Vad kan väcka sådan avsky hos ett folk att man väljer att dela landet itu?

Under 1900-talets gryning tvingades ett enat Korea kuva sig under japanskt styre efter att de sistnämnda gått segrande ur strid mot Ryssland (/Kina).
Den ryska makten ska efter detta tvingats signera ett o-lukrativt avtal vilket ska ha gett segrarna tillåtelse att använda Koreanska hamnar i sina handelsrutter.
Omvärlden ifrågasatte avtalet men valde att inte ingripa.
Under samma tid skall man ha avsatt Koreas kejsare Sunjong mot dennes vilja genom att tvingat denne underteckna ett dokument angående abdikering.
Det Koreanska folket ska ha satt sig upp mot ockupationsmakten men blivit våldsamt nedslagna.
Under en lång period fördes ett gerillakrig i landet där folket slogs mot en barmhärtighetslös och övermäktig fiende, det vill säga till dess deras fiende krossades från oväntat håll under U.S.A. 1945.
I samband med bombningen av Pearl Harbour ska Korea ha förklarat krig mot axelmakterna (däri även Japan).
Tusentals koreanska medborgare ska ha tagit värvning i den Kinesiska armén, på de allierades sida för att slå tillbaka mot sina plågoandar.
Trots att Korea återigen blivit kvitt ockupationsmakten väntade ännu inte ett totalitärt självstyre.
I efterspelet till andra världskriget delades landet upp på mitten; den norra sidan tillföll Sovjetunionen och den södra sidan tillföll U.S.A.


Kan det vara så "enkelt" att man i Nordkorea fortfarande håller de japanska medborgarna skyldiga efter alla dessa år och att uppdelningen av landet håller i sig efter att indoktrinerats av två av dagens mest inflytelserika stormakter?
Vad vi ser här är ett "mini-Amerika" och ett "mini-Sovjet*" som existerar sida-vid-sida.
Det är inte så konstigt att konflikten håller i sig när inte ens "storsyskonen" kan hålla sams...

Tack för din tid.

*Jag vet att Sovjet formellt sett inte existerar längre men menar att mentaliteten mellan stormakterna här har dröjt sig kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

“Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth.” - Marcus Aurelius