onsdag 2 oktober 2013

Släpp forskarna loss, det är höst!

Allt som är knutet till ett samhälles resurser måste begränsas på ett eller annat vis.
I och med att resurser vanligen är limiterade måste dessa också fördelas jämnt.
Men vem kan egentligen bestämma vad som är en jämn fördelning av samhällsresurser?
Och finns det några områden som äger större värde än andra?

Frågor som de ovan har delat människor sedan mannaminne. Vissa baserar sin åsikt utefter tempus-princip och menar att våra problem ligger i forn-, nu-, eller framtiden, andra social-politiskt - exempelvis "motsträviga röda som motsäger sig det nya, förbättrade samhället", eller "bistra borgare som vill skapa ett samhälle där man roffar åt sig" (källa: politiskt engagerade).
Men det finns de områden som objektivt sett - och jag förstår ironin i detta uttalande - bör anses viktigare än andra. Områden som skulle kunna klara sig utan den nivå av samhällsresurser de tilldelas idag, genom att inte beskattas eller krävas på några utgifter! Ett exempel på sådant område är seriös forskning. Medicinsk, astronomisk, andra naturvetenskapliga inriktningar m.m. D.v.s. sådant som för oss människor framåt som art.
Genom att låta dessa forskare/forskningscenter undslippa betalning för sådant essentiellt för deras forskning, samt beskattning, bör man - teoretiskt - kunna se en s.k. "forsknings-boom". För att sedan behålla detta privilegium skulle en utomstående grupp kunna följa utvecklingen av projekt för att verifiera konstant utveckling samt att projektets seriositet inte tummas på till förmån för en simplistisk livsstil. På så vis bör man kunna öka intresset för forskning - både i stor, som i mindre, skala - samt ta större kliv gällande vår förståelse för omvärlden, något som kommer visa sig även inom skolväsendet, och samhället i stort. Ju mer en individ förstår sin omvärld, dess mindre benägen är den att hitta enkla lösningar och/eller beskylla andra i sin omgivning för sina egna "tillkortakommanden".
Därav anser jag att man bör befria forskare ifrån allt ekonomiskt betungande, samt skapa någon form av bidrag till seriösa forskare.

Tack för att du valde att läsa dagens inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

“Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth.” - Marcus Aurelius