söndag 27 oktober 2013

Jag kommer aldrig att be om ursäkt.

Oavsett etnicitet har en skara människor burit sig illa åt igenom alla tider.
Det har funnits våldsamma kvinnor, och våldsamma män.
Men en individ är just bara det: en individ.
Och jag kommer aldrig att belasta mig själv för en händelse som begåtts av någon annan.

En viss dubbelmoral existerar i dagens samhälle. Om någon utsätts för ett brott är den - givetvis - ett offer och inte förövare. Den som blir utsatt för kränkning av liknande form kan aldrig beskyllas, endast den som begått handlingen bär skuld för den. Visst är det så?
Om en 16-åring stjäl en bil, kan man då säga att alla 16-åringar stjäl bilar?
Så klart inte, det är ju individen som hamnat snett. Denne har ju utfört handlingen, då kan man ju inte beskylla en annan 16-åring, ifrån en annan stad för det brott som den förstnämnde begått.
En kvinna/man sjunger väldigt vackert. Betyder det att alla kvinnor/män sjunger vackert?
Hänvisar man ex. till tonhöjdsträffsäkerhet, vibrato, dynamisk röstkontroll m.m. skulle nog få personer mena att påståendet ovan är korrekt. Personen är antingen begåvad, engagerad, driven eller har på annat vis erhållit möjligheten att sjunga på detta vis.
En person är väldigt duktig inom det ekonomiska området, har dennes etnicitet något med det att göra?
Troligtvis inte. Vissa forskare menar att man kan finna återkommande drag hos individer som härstammar ur samma sociala område, men om så är fallet påvisar ju avvikelser invaliditeten i ett sådant påstående.

Det är utifrån detta synsätt jag väljer att statera att jag aldrig någonsin kommer att be om ursäkt för att jag fötts som man. Andra individer som är av samma kön som mig må ha åstadkommit hemska saker, men jag vägrar ta skuld för deras agerande. Till de som anser att jag har fel i frågan vill jag återknyta till ovanstående segment, den enda som kan beskyllas för en gärning är förövaren. Nog kan man beskylla ex. omständigheter, men i den fysiska världen kokas det alltid ner till en förövare.

Ett vapen dödar - vanligtvis - inte av sig självt, det krävs en människa för att använda det, eller konstruera mekaniken bakom en eventuell automatisering. Ett brott begås inte av sig självt, det krävs också minst en människa i rollen som förövare. Men man måste göra skillnad på vem som är förövare och vem som inte är det.
En förövare är någon som genom handling erhållit epitetet. För att erhålla epitetet måste dock handlingen ha genomförts, eller i vart fall planerats. Att tvinga på någon denna roll att denne genomfört och/eller planerat någon handling är precis lika illa som att hänvisa till ett brottsoffers berusade tillstånd eller klädval.
Man kan beskylla alla män för bristen på egalitarism, man kan beskylla alla av europeiskt, och afrikanskt ursprung, för slaveriet, men utifrån sådan retorik bör man också kunna beskylla alla för allt som någonsin gjort då - "let's face it" - vi alla är artfränder.

Så, man kan välja att göra grova generaliseringar och på så vis sälla sig till alla andra extremistiska grupperingar som sysslar med precis samma sak, eller så kan man förstå att ingen individ kan bära någon annans skuld och ge sig på källan till problemet istället för att slå på de som inte har med problemets uppkomst att göra.

Tack för att du valde att läsa dagens inlägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

“Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth.” - Marcus Aurelius