tisdag 6 september 2011

Den Svenska blodspengen.

Idag är Sverige världens näst största vapenexportör (i förhållande till landets folkmängd).
Mellan åren 2001 till 2010 har exportsumman stigit från ungefär 3 miljarder kronor till cirka 13!
Under min uppväxt har jag fått höra att Sverige är ett av mycket få neutrala, konfliktfria länder.
Vi står utanför de flesta konflikter officiellt sett, men många oroligheter (exempelvis de där Storbritannien, Saudiarabien och USA är involverade) fortsätter bland annat på grund av den svenska vapenexporten.
Även om vi som nation eller individer inte drabbas fysiskt av detta, torde inte vetskapen tynga ner oss psykiskt? Genom att inte säga ifrån tillåter vi export som ständigt drabbar tusentals civila.
Vad som i detta också framstår som underligt är att det enligt svensk lag är olagligt att exportera vapen.
Dock dyker det upp små klausuler som möjliggör export för vissa (av staten) utvalda företag som ändå tillåts genomföra transaktioner av detta slag.
Att den svenska vapenexporten ökat från 3 till 13 miljarder kronor säger också en hel del.

Genom en ständig hotbild presenterad genom tidningar, tv och radionyheter har man skapat en oro samt bistått med en kur gentemot osäkerheten via lägesrapporteringar.
På så sätt får man individen att fokusera på ett icke existerande hot medan man själv kan sköta andra affärer vid sidan av utan att dra någon uppmärksamhet till sig.
Vissa individer vill stötta "den goda kampen" varpå de väljer att medverka i konflikterna istället för att ge sig på själva kärnan (vilken torde vara vapenexporten, ty om den internationella vapenexporten stryps borde väl även krigens omfattning drabbas?).
Men om två sidor i en konflikt erhåller vapen från ett land som inte medverkar, är det landet verkligen oskyldigt till dåden som kommer utföras med dess exportvaror?
Är exportörerna verkligen så omedvetna om sina varor eller handlar det bara om pengar och om sådant är fallet, måste det väl vara ännu ett skäl till att skrota ett system som inte fungerat särskilt bra på lång tid.

Det är dags för oss som individer att börja ta ansvar för vår export!
Hur kan vi påstå att Sverige är ett fredsälskande land om vi ständigt förser andra länder med vapen, vapen som används för att mörda andra människor?

Tack för att du valde att läsa dagens inlägg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

“Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth.” - Marcus Aurelius