fredag 2 september 2011

Sökare.

Vi människor tycks ständigt vara på jakt efter "någonting större", det där lilla extra som ska göra våra liv mer värdefulla.
Oavsett om det är via konst, underhållning eller livsåskådning fokuserar vi det mesta av vår livsenergi på att leva efter de riktlinjer vi satt upp gällande vårt livsinriktning.
En kristen följer troligtvis "Boken" så mångt som möjligt men kommer ändå (kanske?) smyga in ett par klausuler för att rättfärdiga vissa personliga intressen på samma vis som en New Agetroende skulle kunna rättfärdiga ett lösaktigt och ansvarslöst liv med att "det som händer är meningen" (alltså tron på "ödet").
Har man låst sig fast vid en åsikt ("Gud finns", "Moder Jord hämnas via naturkatastrofer", "vi besöks av rymdvarelser", "när man dör blir man ett spöke" m.m.) utan ett öppet sinne kommer man att försvara den åsikten med allt man har oavsett vilka bevis som presenteras.
Istället för att medverka i en öppen konversation där var part får presentera sin syn väljer en sådan individ att först presentera sin egen för att sedan slå ner på den andres argument eller rent av avbryta diskussionen när det är den andra personens tur att uttrycka sig.

Varför är det så?

Om man nu är så säker på sin sak bör man väl inte vara rädd för att ha fel, att någon annan ska kunna lyfta fram argument som sätter tron i ett helt annat ljus bör ju vara otänkbart så varför denna rädsla för diskussion?
Är det så att individer som beter sig på detta sättet är sådana som härstammar ur mitt förra inlägg, sådana som "hoppat över steg 2"?
Om sådant är fallet, är det bättre att ni tar ett steg tillbaka, läser på och söker noga efter den fakta ni eftertraktar för att sedan presentera den för oss andra i en öppen diskussion där vi tillsammans kan undersöka dess autencitet.
Tänk er själva vilken upptäckt det vore om man kunde bevisa att det man trodde på faktiskt var sant, då skulle många andra få upp ögonen för sanningen de också.
Jag söker fortfarande i hopp om att någon dag finna något att fokusera på.

Tack för att du valde att läsa dagens inlägg.

Ps: Strax innan nedtecknandet av detta inlägg hade jag en diskussion med en individ. Jag vill bara att denne skall veta att inlägget inte riktar sig mot denne personligen, snarare "triggades" min tankeverksamhet av samtalet vilket resulterade i detta inlägg. Att gå på detta inlägg skulle vara att gå på sig själv då jag ingenstans refererar till en specifik person och inte heller önskar göra det, tack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

“Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth.” - Marcus Aurelius